FİZYOTERAPİSTLERİN SABRI TÜKENDİ...

20.08.2013 22:03

FİZYOTERAPİSTLERİN SABRI TÜKENDİ...



Sağlık Bakanlığı Atatürk Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi ile imzalamış olduğu Uzaktan Eğitimle Lisans Tamamlama Protokolüne ilişkin Cumartesi ve Pazar günü Fizyoterapistler isyanı çığ gibi büyüdü. Sağlık bakanlığının  #fizyoterapist hastagi ile Türkiye gündemine oturan ve birçok kişinin desteğini alan tepkiye sessiz kalması tepkilerin daha da büyümesine neden oldu ve olmaktadır. Hergün saat saat 21:00'de sosyal medyada eylem devam edecektir.


Basında “Üniversitelerinin Rektörleri ile Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun’un imza altına aldığı “Sağlık Alanları Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır. Söz konusu işbirliği protokolüne göre uzaktan eğitim veya açıköğretim yoluyla lisans tamamlama yapılması hedeflenmektedir. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavına girilerek lisans tamamlama yapılması öngörülmektedir.” Şeklinde yer alan haber Fizyoterapistlerin sabrını tüketti.
 

Fizyoterapistlerin 50 yıllık emekleri sonucunda daha 2 buçuk sene önce çıkarabildikleri meslek yasası sonrası  hemen çıkması gereken yönetmeliği sabırla beklerken bu tür haberlerle tahrik edilen ve haklarına saldırıda bulunulan Fizyoterapistler sosyal medyayı  #fizyoterapist hastagi ile ayağa kaldırarak artık sabırlarının tükendiğini herkese gösterdi.


Cumartesi günü 4 defa Türkiye Twitter TT listesinin üst sıralarında 2 saate civarında kalırken Pazar günü listede en başlarda 3 saat kalarak Fizyoterapistlerin düşünceleri yansıtmış ve dertlerini ifade etmesine yardımcı olmuştur. Fizyoterapistler uzun soluklu olacak eylemlerine #fizyoterapist hastagi ile Ebru Gündeş, Ata Demirer, Levent Üzümcü, Hidayet Türkoğlu, Gökhan Ünal, Hande Yaner gibi birçok ünlü isimden destek alırken Sağlık Bakanlığının sessizliğini bozmaması sıkıntı oluşturmaktadır.

Konu ile ilgili olarak bildiğiniz gibi, AB ve ilgili Bologna süreçleri çerçevesinde Fizyoterapi Önlisansı (2 yıllık) program mezunları Dikey Geçiş Sınavı ve sonrasında Fizyoterapi Lisans Eğitimi veren okullarda açılan kontenjanlar oranında müfredatı tamamlayarak mezun olabiliyorlardı. Bu öğrenciler oldukça sınırlı sayıda ve tam zamanlı eğitime katılarak derslerde başarı sağlayanlardan oluşmaktaydı.

Fakat alınan bilgilere göre bu protokole göre hemşirelik, fizyoterapi, elektrofizyoloji, protez-ortez gibi önlisans mezunlarına, UZAKTAN EĞİTİMLE, Fizyoterapi alanında lisans tanımalarına olanak sağlanacağı ifade edilmektedir.

Henüz ortada kesinleşmiş bir karar olmasa da bu çalışma eğer gerçekleşirse Dünyada Örneği olmayan ve mesleğimiz adına çok ciddi sakıncalar doğuracak bir yaklaşımdır.

Uygulamanın Dünya Örneğinin olmaması ve Fizyoterapistlik Eğitiminin pratiğe dayalı olması bu girişimin önlenebilmesi adına çok güçlü argümanlardır ancak bu çalışmanın gündeme getirilmesi dahi ciddiye alınmalıdır.


 

 

Geri