Dirsek Ağrıları...

15.10.2013 19:06

Dirsek tendiniti sık karşılaşılan bir sorundur. Genellikle tenisçi dirseği veya golfçü dirseği olarak adlandırılırlar. Bu durum sıklıkla sporcularda görülse de spor yapmayanlarda da ortaya çıkabilir. Çekiç kullanma, zımpara yapma, ev hanımları için temizlik veya uzun süren süpürge kullanımı buna neden olabilir.

Tendonlar kasların kemiğe yapıştıkları yerlerdir. Dirseğin dışında yer alan kaslar el bileğini kaldırma veya düz tutmadan sorumludurlar. Bu kasların tendonlarının tahriş olması tenisçi dirseğinin oluşmasına yol açar. Ağrı genellikle bu kasların tekrarlı veya zorlayıcı kullanımları sonrasında açığa çıkar. Dirseğin iç kısmında yer alan kaslar ise el bileğinin bükülmesinden sorumludurlar. Bu kasların tendonlarının irritasyonuna ise golfçü dirseği adı verilir. Tenisçi dirseğinde olduğu gibi bu kasların tekrarlı veya zorlayıcı kullanımları sonrasında ağrı meydana gelir.

Bu tarz bir sorunla karşılaştığınızda  etkilenen alanın istirahati ve bu bölgeye buz uygulaması ( 10-15 dakika, günde 2-3 kez ) önemlidir. Ağrı hafifledikten sonra yapabileceğiniz egzersizlere birkaç örnek verecek olursak:

Golfçü Dirseği İçin

Dirseğin iç tarafındaki kasları germek için dirseğinizi düz olacak şekilde son noktaya kadar uzatın el bileğinizi geriye doğru açın. Diğer elinizle de diğer elin içinden hafif germe uygulayarak 15-20 sn bu pozisyonda tutun. Bu germeyi 3 tekrarlı günde 2-3 kez yapın.

https://www.rehabconsultantsinc.com/Portals/24/extensorstr2.jpg

Tenisçi Dirseği İçin

Dirseğin dış tarafındaki kasları germek için dirseğinizi düz olacak şekilde son noktaya kadar uzatın avucunuzu aşağı doğru çevirip bileğinizi yine aşağı doğru bükün. Diğer elinizle de diğer elin sırtı üzerinden hafif germe uygulayarak 15-20 sn bu pozisyonda tutun. Bu germeyi 3 tekrarlı günde 2-3 kez yapın.

https://www.rehabconsultantsinc.com/Portals/24/flexorstr2.jpg

Eğer tenis, golf vb. sporları yapıyor ve bu problemlerle karşılaşıyorsanız kullandığınız ekipmanın değiştirilmesi veya düzenlenmesi gerekebilir.

Dirsekte oluşan tendinitleri tanımak ve erken tedaviye başlanması ileride oluşabilecek problemlerin önlenmesi veya azaltılması açısından önemlidir. Eğer ağrılarınız ısrarcı ise vakit kaybetmeden doktor ve/veya fizyoterapistiniz ile iletişime geçin. Fizyoterapistiniz gerekli elektroterapi modaliteleri, manuel teknikler veya önereceği ortezlerle fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda size yardımcı olacaktır.

Dr.Fzt.Emre BASKAN

Geri